3D-printer

    Creality Ender 3 V3 SE - 3D-skriver
    3.123 NOK
    2.498 NOK ekskl. mva
    Creality Ender-3 V3 KE - 3D Printer
    4.073 NOK
    3.258 NOK ekskl. mva
    Creality 3D - K1
    7.824 NOK
    6.259 NOK ekskl. mva
    FLSUN V400 - 3D-skriver
    FLSUN V400 - 3D-skriver
    10.759 NOK
    8.607 NOK ekskl. mva
    Creality 3D - K1 Max
    11.897 NOK
    9.518 NOK ekskl. mva
    Bambu Lab P1P 3D-skriver
    14.675 NOK
    11.740 NOK ekskl. mva
    Prusa MK3S+ 3D-skriver - Samlet
    Prusa MK3S+ 3D-skriver - Samlet
    14.779 NOK
    11.823 NOK ekskl. mva
    Prusa MK4 3D-skriver - Samlet
    15.656 NOK
    12.525 NOK ekskl. mva
    Bambu Lab X1 Carbon 3D-skriver
    18.591 NOK
    14.873 NOK ekskl. mva
    Bambu Lab X1 - Carbon Combo 3D-skriver
    27.402 NOK
    21.922 NOK ekskl. mva

      VEILEDNING FOR BRUK AV 3D-SKRIVERE

      Her får du en grunnleggende guide til bruk av din nyinnkjøpte 3D-printer. Vi gjennomgår blant annet de ulike typene filamenter, deres fordeler og ulemper, samt litt generell informasjon om hva 3D-printing faktisk er.

      HVA ER 3D PRINTING?

      De fleste har nok en ide om hva 3D-printing er - men hva er det egentlig og hva brukes det til?

      3D-printing er kort fortalt en såkalt additiv produksjonsprosess, hvor en 3D-modell «printes» eller «konstrueres» ut fra et design/blåkopi laget via et gitt CAD-program. Ordet additiv refererer til at modellen er produsert ved å smelte flere lag av et gitt materiale sammen, oppå hverandre, ett lag om gangen. Det kan for eksempel sammenlignes med å bygge et Lego-fort, ved å sette sammen legoklossene ett lag om gangen.

      3D-printing brukes blant annet av både gründere og etablerte bedrifters Makerspace - FabLab-prosjekter, for å lage prototyper av nye produktideer. Det er en billig, effektiv og rask måte å produsere disse på, sammenlignet med tradisjonelle metoder, som innebærer kostnader til blant annet ulike typer materialer, arbeidskraft og maskiner og andre variable kostnader. I tillegg krever ikke 3D-printing spesialutdannede folk for konstruksjon, noe som igjen holder kostnadene nede.

      FILAMENTER

      Filamenter er materialet du mater 3D-printeren din med. Dette er hva ditt ferdige trykte produkt vil bestå av, og kan sammenlignes med en vanlig skrivers blekkpatroner. Hvilke filamenter du kan bruke avhenger også av typen 3D-printer.

      Nedenfor gjennomgår vi de vanligste typene filament, deres fordeler og ulemper, og hva de vanligvis brukes til å produsere.

       
      Du finner vårt utvalg av filament for 3D-printing her.

      ABS 

      ABS er en meget tøff type filament, og kjent for sin gode motstand mot høye temperaturer – derfor brukes den spesielt i industriell produksjon.

      ABS er imidlertid basert på petroleum, og er derfor ikke et miljøvennlig valg av filament.

       

      PLA 

      PLA er en type filament som er god å bruke hvis du er ny på 3D-printing. Den er billig i bruk og enkel å skrive ut med.
      PLA er laget av karbohydratrike plantematerialer, og er derfor også biologisk nedbrytbart og resirkulerbart.

      Ulempen med å bruke PLA er at den er ganske varmefølsom. Materialet kan mykne hvis det utsettes for temperaturer på 60 grader Celsius eller høyere. I tillegg blir den skadet av eksponering for UV-lys – dvs. sollys. Samtidig er det med dette materialet større risiko for såkalt "oozing" eller "stringing" - små strenger eller "hår" av materialet som legger seg på produktet når munnstykket beveger seg frem og tilbake.

      TPU

      Denne typen filamenter brukes blant annet i produksjon av visse klesplagg, spesielt sko, da den er fleksibel, slitesterk og smidig. Det brukes også innen farmasøytisk industri og elektronikkproduksjon.

      TPUs fleksibilitet er imidlertid også det som kan gjøre det vanskelig å skrive ut med; det er viktig å være oppmerksom på hastigheten på dysen for å unngå oozing.

      PETG

      PETG er en modifisert type filament som tåler høy varme uten å bli skadet.

      Et eksempel på en type produkt som vil være bra for denne typen filamenter er slitesterke mobil- og nettbrettdeksler, matbokser, og er også mye brukt i farmasøytisk industri til produkter som proteser.

      Imidlertid er PETG mer gjennomsiktig sammenlignet med andre typer materialer; noe å være oppmerksom på hvis du vil ha et produkt som er mer ugjennomsiktig i fargen. Samtidig blir materialet lett riper, og selve fargen påvirkes av sollys.

      Har du spørsmål til vår kundeservice?

      Du kan alltid kontakte oss på mail salg@skilt-produksjon.no eller tlf. +47 21 98 88 88. Vi er glade for å veilede deg om hvordan du kommer i gang og setter sammen en pakkeløsning etter dine behov. Vi tilbyr gratis support både før og etter kjøpet, da det er i vår interesse at du kommer godt i gang med en varmepresse fra skilt-produksjon.no.